29.03.2023

Resnica o laži

Ponedeljkov popoldan, na svetovni dan gledališča, je bil za učence, ki obiskujejo gledališko interesno dejavnost, vznemirljiv, zabaven in nevsakdanji, predvsem pa je postregel z novo, dragoceno izkušnjo.

Zakaj? Učenci so namreč sodelovali na območnem srečanju otroških gledaliških skupin v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti s predstavo Resnica o laži.

Trema pred predstavo je s prvim korakom na oder izginila oz. se usmerila v neopisljiv  občutek, ki ga ponujajo odrske deske. 

Lan Furlan, Rok Kužner, Nika Hrafova, Mia Grižančič, Carolina Blažič In Anastasia Dimitrijević so skupina učencev iz 5. in 7. razreda, ki na naši šoli delujejo pod imenom Dramski2. Vsakotedenske vaje gledaliških veščin, dobro počutje v skupini, varno odkrivanje razpona lastnega ustvarjalnega sveta in nenehno odkrivanje razsežnosti in raznolikosti laži, vključno z njenimi vzroki in posledicami, so pripomogli, da so učenci suvereno nastopili pred polno dvorano koprskega gledališča. V petindvajsetminutni predstavi so razkrili situacije, v katerih je glavna protagonistka laž. Govorili so o svojih lažeh in postavili ogledalo odraslim.

Tekst za predstavo je na podlagi improvizacij učenk, ki so pred tremi leti obiskovale gledališko interesno dejavnost, zapisala in uredila Valentina Šukljan, mentorica šolske gledališke skupine. 

Predstavo si je ogledal tudi igralec Gregor Geč, ki bo po ogledu vseh sodelujočih predstav na območnem srečanju otroških gledaliških skupin presodil, katera se bo uvrstila na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, ki bo 20. 4. 2023 v Postojni.

Dolg aplavz na koncu predstave je bil kot nagrada za ves trud ter vzpodbuda za nadaljnje gledališko ustvarjanje.

Ne, to ni laž …

 

 

Fotogalerija