30.01.2019

Razstava

KO JE UMRL MOJ OČE  - risbe in pričevanja iz koncentracijskih taborišč na italijanski vzhodni meji 1942  -  1943

Razstava  obsega 26 velikih barvnih panojev, ki predstavljajo spise in risbe  otrok, ki so preživeli internacijo v koncentracijskih taboriščih na  vzhodni meji.Razstava je dvojezična   v  it. in   sl. jeziku,  predstavlja predvsem usodo slovenskih otrok v taboriščih Gonars, Visco,  Rab in Monigo  v letih 1942 in 1943. Otroški spisi in risbe so se  ohranili v Državnem arhivu Slovenije in v Muzeju novejše zgodovine v  Ljubljani. Obe ustanovi sta dali avtorjema na razpolago   gradivo, ki  predstavlja  pravo dragocenost in dramatično pričevanje o enem  najtemnejšem času naše zgodovine.Razstavo spremlja katalog z istim  naslovom. Ta razstava je v zadnjih letih obiskala veliko krajev v  Sloveniji in Italiji, predstavljena je bila v Rimu in Celovcu in je  povod za nove raziskave, ki so bile predstavljene v knjigah : Trpljenje  otrok v vojni     avtorjev dr. Metke  Gombač  in dr. Borisa Gombača in Za  domačim dvoriščem   istih avtorjev.

Razstavo  so prvič predstavili v Kragujevcu  ob   70.  letnici množičnega  streljanja talcev, kjer so Nemci ustrelili nekaj tisoč ljudi, med njimi  300 dijakov   in profesorjev gimnazije. Odzivi na razstavo so vedno zelo  čustveni in intenzivni.

Avtorica razstave dr. METKA  GOMBAČ zgodovinarka in arhivistka, bo  skupaj z možem BORISOM  razstavo predstavila učencem, oziroma  obiskovalcem. Boris Gombač je doktor zgodovine, ki raziskuje zgodovino  Trsta 19. in 20. stoletja. Na otvoritvenem dogodku bo sodeloval naš krajan  MIRO ŽUPANČIČ, ki je okusil grozote rabskega taborišča star komaj 11  let.   Povedal nam bo nekaj svojih doživetij iz taborišča Rab. Otvoritev  razstave bomo pospremili s krajšim kulturnim programom učencev OŠ  Ankaran.

Avtorja razstave nas bosta vodeno pospremila na ogled razstavnih panojev.

Razstava bo na šoli  v Ankaranu  do 10. februarja 2019.