26.04.2022

Nacionalni otroški parlament

32. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT: Moja poklicna prihodnost

            

V ponedeljek, 11. aprila, je v veliki dvorani Državnega zbora RS potekalo zasedanje 32. nacionalnega Otroškega parlamenta v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije.

111 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije je razpravljalo o osrednji temi Moja poklicna prihodnost oz. petih podtemah: »Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; Poti do mojega poklica; Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo; Vpliv covid-19 na izbiro poklica.« 

Uvodoma jih je pozdravil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije g. Igor Zorčič. Spodbudne besede sta mladim parlamentarcem namenila tudi predsednica ZPMS ga. Darja Groznik in predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor. 

Našo šolo sta zastopala Rok Kužner kot poslanec nacionalnega otroškega novinarja ter Gaja Kejžar kot mlada novinarka.

 

Preberite si poročilo z zasedanja Otroškega parlamenta v Ljubljani izpod peresa mlade novinarke Gaje Kejžar 

 

32. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT

 

V ponedeljek 11. aprila, smo se predstavniki občine Koper, odpravili na nacionalni otroški parlament, ki se je odvijal v Državnem zboru Republike Slovenije v Ljubljani. Ko smo se vsi posedli v glavni dvorani nas je nagovoril predsednik državnega zbora. Nato smo se odpravili na delo po skupinah, ki so bile razdeljene na več podtem:

  • Moj Poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine; 
  • Poti do mojega poklica; 
  • Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti; 
  • Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo;
  • Vpliv Covid – 19 na izbiro poklica.

Kasneje smo prisluhnili skupinam, ki so predstavile svoja razmišljanja in ugotovitve. 

Za delovna mesta v prihodnosti se moramo osredotočiti, da bodo le-ta bila usmerjena za reševanje trenutnega stanja planeta. Drugi šolski sistemi so bolj napredni saj naš ne predstavi dovolj poklicev povezanih z elektrotehniko. V šoli tudi ne pokažejo velik spekter poklicev, nekateri so premalo cenjeni in imajo prenizko plačo zato izumirajo in se za njih nihče noče odločiti. Take poklic bi lahko delili na socialnih omrežjih in bi za njih dobili večje zanimanje. Z razvijanjem robotov se bo zmanjšalo število uslužbencev, ampak bo pri določenih še zmeraj potreben človeški stik, zato moramo današnjo tehnologijo uporabiti v pravi smeri. Skrbi pa se pojavijo pri tem če je odločitev za poklic pravilna in če bo služba, ki jo hočeš opravljati v prihodnosti sploh še obstajala, seveda bi k tej odločitvi pripomogla podpora družine. 

Pri šolanju na daljavo je prišlo do nerealnih ocen in učitelji so imeli težave z tehnologijo. Možne rešitve pa bi bili informativni dnevi za tretjo triado, ki bi bili povezano z izbiro poklica.

Kasneje so se v razpravo vključili tudi gostje, ki so odgovorili na zastavljena vprašanja in nam obrazložili svoje delo. Nagovoril nas je tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Sledila je krajša debata med udeleženci in nato smo se poslovili. Upam, da bodo tudi prihodnje leto udeležencem, pričarali prav tako nepozabno izkušnjo. 

 

Novinarka: Gaja Kejžar 

 

Fotogalerija