25.10.2021

Mi, SUPer detektivi

SUPer detektivi je projekt, ki ga skupaj organizirata slovenski zavod TRI-NITI in ameriška neprofitna organizacija Ocean Conservancy (Ohranitev oceanov). Poslanstvo zavoda TRI-NITI je razvoj človeških potencialov v sožitju z naravo. Letos so že osmič organizirali čistilno akcijo Čista obala. V ta projekt se lahko vključijo vsi učenci, stari od 12 do 18 let, ter njihovi mentorji. Cilj tega projekta je angažiranje mladih pri iskanju rešitev zaradi problemov s plastiko v okolju. Projektno delo poteka v skupinah od septembra 2021 do maja 2022. Med projektom se mladi naučijo veliko novega o plastičnih odpadkih v morju in na obali. Sodelujejo tudi pri iskanju rešitev in podajajo svoje predloge. Raziskovanje je razdeljeno na tri korake: (1) čiščenje obale, (2) najdba krivca in poročilo, (3) najdba rešitve. 

SUP-direktiva se osredotoča na zmanjšanje vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Pripravila jo je Evropska komisija z namenom, da bi zmanjšala vpliv na morsko okolje, saj plastika po poročilih raziskovalcev pokriva kar 90 % morja. Ta direktiva prepoveduje uporabo vseh proizvodov iz oksorazgradljive plastike. Predpisuje nove zahteve za ribolovno opremo, ki vsebuje tudi plastiko. Tako zajema 17 izdelkov iz plastike za enkratno uporabo (npr. krožnike, slamice, vatirane palčke …).

Emi Jurič, 9. a

 

Kot SUPer detektivi smo se naučili nekaj novega, saj nismo vedeli, da so cigaretni ogorki tako zelo nevarni za vodno okolje in da je teh odpadkov na slovenski obali največ. Našli smo tudi nekaj večjih odpadkov, kot sta na primer boja in večji kos gume, za kateri še sedaj ne vemo, kako sta se znašli tam. 

Najbolj pa vsaj mene skrbi to, da vsa ta plastika negativno vpliva na življenje v morju in drugih vodah. Živali zaradi nje prezgodaj poginejo zaradi zadušitve ali zastrupitve z njo in posledično tudi mi z uživanjem morske hrane vase vnašamo te strupene snovi. Rada bi te akcije ponovila, da bi ugotovili, ali bo opazna kakšna razlika v količini odpadkov danes in v prihodnje. Zanima me, ali so ljudje sedaj, ko je organiziranih toliko čistilnih akcij in je veliko govora o tej problematiki, ozaveščeni o vplivu, ki ga ima plastika na okolje, ali niso. 

Menim, da bi lahko ljudi ozaveščali še bolj, če bi namestili na vidna mesta plakate, izdelali in delili informativne brošure ter jih poučevali na delavnicah ali s čim podobnim. Rada bi tudi ugotovila, kaj vse se znajde v kanalizaciji, ki se izliva v morje, zato bi opravila krajši razgovor s predstavniki komunalne službe. 

Moj cilj je, da bi ljudje v čim manjši meri uporabljali plastiko in da bi proizvajalce uspeli prepričati, da lahko svoje izdelke zavijajo in pakirajo tudi v alternativne materiale, kot sta na primer papir in steklo, ter ne samo v plastiko.

Maša Konestabo, 9. a

Fotogalerija