23.06.2021

30. rojstni dan naše države in naše šolske stavbe

Tokratno zaključno prireditev smo posvetili učni uri zgodovine, skozi katero smo omenili temeljne mejnike v razvoju slovenske narodne biti in zlasti različne faze državotvornih procesov ter izstopajoče dogodke iz kulturne zgodovine in rasti prepoznavnosti Slovenije na evropski in svetovni ravni.

Uvodoma nas je pozdravila ravnateljica, cenjena gospa Željka Adamčič, ki je izpostavila vsa tista najgloblja hotenja in hrepenenja slovenskega naroda nekdaj ter uresničene sanje v sodobnem času ob nenehnem zavedanju lastnih vrednot in očaranosti od vsega lepega, ki ga naša dežela ponuja zaradi neponovljivih raznovrstnih naravnih danosti in edinstvenega obilja.

V retorično blestečem pozdravnem nagovoru je župan, cenjeni gospod Gregor Strmčnik, vse zbrane naravnost navdihnil, ko je pred njimi mojstrsko in poznavalsko potegnil vzporednice v razvoju naše samostojne države, naše občine in naše šole. Tedaj je postalo kristalno jasno, da je v tem pogledu šlo za naravno nujo in vsak posamezni logični korak. Počaščeni smo bili, da je znova pristno in sproščeno izrazil, da mu je izjemno mar za napredek tako samostojne Republike Slovenije in Občine Ankaran kot tudi Osnovne šole in vrtca Ankaran.

V razgibanem kulturnem programu, ki je zajemal pevske in glasbene točke, skeče, recitacije in deklamacije ter projekcijo fotografij in ornamentov, smo neizmerno uživali in se sprostili. Ob pogledu na sliko šole, izdelano s pomočjo pergamentne tehnike (ang. quilling), ki je nastajala v zadnjih dveh šolskih letih in jo je ustvarjalo kar 62 učenk in učencev, smo onemeli od prevzetosti in občudovanja.

Ob tej priložnosti se resnično iskreno zahvaljujemo tudi zunanjima sodelavcema in mentorjema, cenjenima gospodoma Aleksandru Pahorju in Leonu Strnadu. Prvi je iz povezovalcev programa všečno izvabil sposobnosti, ki so jim omogočile nastop, ki bi jim ga zavidali celo izkušeni profesionalni moderatorji slavnostnih prireditev in zanimivih dogodkov večjih razsežnosti, ki pritegnejo tako pozornost kot zavzeto sledenje množic. Drugi je skupaj z glasbenim talentom vzbudil v nas občutek, da se nahajamo na katerem izmed odrov priljubljenih izvajalcev, ki si jih vsakdo želi slišati in doživeti vznesenost ob vzdušju in povezanosti med glasbeniki in občinstvom, ki se ga enostavno ne da opisati z besedami.



Nastopajoči učenci in učenke

Povezovalci programa: 

Nikita Averyanov (7. b) in Živa Pahor (7. b)

Rok Kužner (5. b) in Mija Danilović (5. a)

Izvajalci pevskih in glasbenih točk:

Otroški pevski zbor OŠV Ankaran

Mladinski pevski zbor OŠV Ankaran

Manuel Odar (7. a)

Jan Šiškovič (9. a)

Ota Jušić (5. a)

Igralci v skečih:

Ignjat Lazić (1. b) in Nami Gabrijelčič (1. b) ter

Lan Starc (1. b), Ema Jušić (1. b) in Eva Vižintin (1. b)

Recitatorici misli in pesmi o domovini:

Neža Strgar (8. a)

Maša Konestabo (8. a) 

Deklamatorji pesmi slovenskih klasikov:

Val Merkač (3. a) in Zarja Masleša (3. b)

Natalija Aver (7. b)

Maja Marković (7. b) in Tina Kuzmanović (7. b)

Nikola Bjelić (7. b)

Lina Ljuboja Toprek (7. a) in Matevž Gregorič (7. a)

Vodja prireditve:

Verica Peterle Grahonja

Sodelavci in sodelavke:

Miha Franca

Vasja Nanut

Igor Smolnik

Matija Tratnik

Nada Đukić

Tetyana Horbunova

Eliza Štromajer

Smiljana Švara

Anja Zalar

 

Fotogalerija