Obvestilo o možnosti okužbe z glistami

Podančice (Enterobius vermicularis) so majhne, približno centimeter velike gliste, belkaste barve, ki živijo v prebavilih človeka. Med glistami so najpogostejše povzročiteljice okužb, predvsem pri otrocih, ki obiskujejo šolo.

Najpogostejši znak okužbe je močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. Do srbeža pride, ker oplojena samica leže in odlaga jajčeca v kožne gube okrog zadnjika.

Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca so tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ne okužijo. Izven gostitelja ostanejo jajčeca kužna do treh tednov. Zlasti jim ustreza vlažno okolje. Visoka temperatura jih uniči (nad 55°C).


Preprečevanje okužb s podančico 


  1. Osebna higiena 

· temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo po uporabi stranišča, po menjavi plenic, pred pripravo obrokov hrane,

· čiščenje in striženje nohtov na rokah,

· dnevno prhanje (ne kopanje), 

· otroka nadzorujemo, da ne grize nohtov ali sesa prstov in se ne praska v okolici zadnjika (lahko si pomagamo z bombažnimi rokavicami ponoči).


  1. Poostreno izvajanje      splošne higiene v bivalnem okolju

· prostore, kjer se zadržuje bolnik, zlasti sanitarne prostore, je potrebno dnevno sesati, zračiti, čistiti, 

· za čiščenje lahko uporabljamo običajna čistilna sredstva, 

· dnevno je potrebno očistiti predmete, ki jih bolnik stalno uporablja oziroma se jih dotika (igrače, pribor za osebno higieno, kljuke, stikala, pipe itd),

· po čiščenju prostorov si temeljito operemo roke,

· perilo in posteljnino peremo in/ali sušimo na visokih temperaturah (nad 55°C), 

· plišaste igrače operemo v stroju in če je možno, naj jih okuženi otroci v času zdravljenja ne uporabljajo, 


  1. Zdravljenje oseb      okuženih s podančico in družinskih članov Okužbo zdravimo s      protimikrobnimi zdravili, ki delujejo na podančice.