nedelja, 10. maj 2020

Staršem ob ponovnem odprtju vrtca

Spoštovani starši!

 

Razglas pandemije nas je sredi meseca marca ustavil in sedaj se po dolgih tednih vrtec znova odpira. 18. maja pričnemo z delom v posebnih razmerah.

Včeraj nam je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poslalo okrožnico, priporočila, navodila ter usmeritve NIJZ glede delovanja vrtcev v novih razmerah.

Ker se otroci vračajo po dolgem času, bo to znova uvajalni čas, vendar brez prisotnosti staršev v oddelkih. Poskrbeli bomo za čim prijetnejše vzdušje in za dobro počutje vaših otrok. 

Delo v skupinah bo organizirano tako, da bo v skupinah prvega starostnega obdobja (torej do treh let) največ osem otrok, v drugem starostnem obdobju do 10 otrok. V kolikor bo večja potreba po varstvu, bom morala organizirati delo tudi v drugih prostorih vrtca – telovadnica, jedilnica. Prostor nas namreč omejuje, vendar pa je pričakovan upad števila otrok. Pričakuje se le otroke, ki res nujno potrebujejo varstvo.

Ministrstvo nam narekuje nov način dela in sicer, da se starši, ki potrebujejo varstvo za otroka, v naprej najavijo. Najave potekajo tedensko. Zato vas pozivam, da mi najkasneje do srede, 13. 5. 2020, sporočite prisotnost vašega otroka v tednu od 18. 5. do 22. 5. 2020. Le tako bom lahko organizirala delo, kuhinja pa mora naročiti hrano.

Tudi v prihodnjih tednih (do preklica zaradi normalizacije življenja) se bo potrebno tedensko prijaviti in sicer do petka zjutraj na mail pomocnica.ravnateljice@osv-ankaran.si. Število otrok bomo namreč sporočali na Ministrstvo.

Zdaj pa še o poteku protokola ob vstopu v vrtec.

Pred prvim prihodom v vrtec izpolnite in podpišite priloženo izjavo o zdravju vašega otroka.  Brez izjave vas ne smemo sprejeti.

V vrtec vstopate z masko, roke si razkužite takoj na vhodu. Mlajše otroke preobujete ter čim hitreje oddate vzgojiteljici. Starejše otroke pripeljete, obvestite o tem vzgojitelja, nato odidete. Otrok se bo samostojno preobul in si nato umil roke, vzgojitelj ga pri tem spremlja in usmerja, po potrebi pomaga. Enako velja pri odhodu domov, zadrževanje v garderobi naj bo čim krajše.

Vzgojitelji nosijo masko samo v stikih s starši, pri delu z otroki jih nimajo, saj bi to predstavljalo prevelik stres predvsem mlajšim otrokom.

Otroci naj ne nosijo v vrtec svojih igrač ali knjig, rezervna oblačila naj bodo v zaprti torbi  v garderobi. Mlajši otroci, ki potrebujejo dudo ali ninico za spanje, pustijo to v omarici.

Poskrbeli bomo za higieno prostorov, sredstev, na voljo bodo le igrače, ki so pralne in jih lahko tudi razkužimo. Poskrbljeno bo za redno in temeljito zračenje po smernicah NIJZ ter za redno in dosledno umivanje rok.

V slučaju, če otrok med bivanjem v vrtcu zboli, mora počakati v izolaciji na vaš čim hitrejši prihod ponj. Če otrok zboli za Covid 19, nas NUJNO obvestite o tem, da izvedemo vse nujne ukrepe, od dezinfekcije prostorov do takojšnega obvestila vsem staršem in pristojnim službam.

 

 Kljub vsem ukrepom, ki jih moramo izvajati, se bomo potrudili za čim prijetnejše bivanje vašega otroka v vrtcu. Strokovno in tehnično osebje se že pripravlja in komaj čaka, da vrtec napolnijo otroci, enako tudi jaz.

Za vsa vprašanja sem vam na voljo preko elektronske pošte.

 

Lep pozdrav.  

Kristina Twrdy

pomočnica ravnateljice za vrtec

 

 

 

Ankaran, 9. 5. 2020