torek, 27. februar 2024

Otroci so povedali...

Kaj je kultura?

 

Da se lepo obnašaš.

Kultura je umetnost – slika, freska, tudi izdelki iz lego kock in če naredimo nekaj iz kartona, ki damo na razstavo. Kultura je, da pojemo pesmi in da plešemo.

 

Kaj vemo o Prešernu in kulturnem dnevu?

Kulturni praznik je tudi Prešernov dan. France Prešeren je bil pesnik in pisatelj. Je že umrl dolgo časa nazaj. Klicali so ga dr. Fig, je bil prijazen, ker je dajal fige otrokom.

Za nas je pomemben, ker nam je dal pesmi, napisal je slovensko himno.

 

Spoznali smo tudi zastavo in grb, kjer so tri zvezde, Triglav in morje in reke.

 

 

Povodni mož je dobil nadaljevanje...

 

...

To reče, hitreje sta se zasukala,

In dalje in dalje od poda spustila,

Na bregu Ljubljance se trikrat zavila,

Plesaje v valove šumeče planila.

Vrtinec so vidli čolnarji dereč;

Al Uršike videl nobeden ni več.

...

 

Uršika Zala je v reki dobila rep. Povodnemu možu je bilo ime Jože. Urška se je bala. Jože ji je izbral glasbo »Ti si moj sonček«, s katero jo je skušal potolažiti. Urška se še vedno ni potolažila, zato ji je zapel še eno pesem. Po tej pesmi se je končno potolažila.

Odločila sta se, da gresta potovat do morja. V morju sta opazila kita, morskega psa, ki ju je hotel pojesti, pa je kit pojedel njega, morsko muco in morskega ježa. Šla sta plavat z njimi in odplavala sta naprej na odprto morje. Ko sta se naveličala potovati, sta se vrnila v Ljubljano.

Urška je pogrešala svoj dom. Ker povodni mož ne more živeti na suhem, si je našla drugega moža. Rep ji je kmalu izginil. Z novim možem sta živela srečno, do konca svojih dni.

 


[