ponedeljek, 06. december 2021

Kulturna šola

V šolskih klopeh našega zavoda sedijo otroci, ki so skupaj s svojimi vzgojitelji in učitelji zelo uspešni na več področjih kulture. Poučevanje in usmerjanje učiteljev in vzgojiteljev mentorjev učencev naše šole in otrok našega vrtca na tekmovanja ter udejstvovanje na številnih prireditvah, je dobilo skupni imenovalec in to je naziv kulturna šola.

Kulturna šola je projekt, ki je primarno namenjen obšolskim dejavnostim iz področja kulture v dvojezičnih osnovnih šolah, ki se pri nas začne že v obdobju vrtca. Projekt ima jasen cilj – dvigniti kvaliteto in obseg aktivnega in pasivnega kulturnega udejstvovanja otrok in njihovih staršev, starih staršev ter mentorjev v sklopu obogatitvenih dejavnosti v vrtcu in obšolskih dejavnosti v šoli.

V našem zavodu si prizadevamo za ustrezno kulturno vzgojo od vrtca dalje. Mentorji kulturnih dejavnosti kot so pevski zbor, filmska in likovna vzgoja, literarno novinarski in dramski krožek spodbujajo in razvijajo ustvarjalnost otrok na raznolikih umetnostnih področjih. Želimo si, da naš zavod postane pomemben del žarišča kulturnih programov v okolju z namenom promocije ustvarjalnosti, vseživljenjskega učenja in kulturnega povezovanja med občani Ankarana.

Kulturna šola načrtno povezuje kulturno in šolsko  (v našem primeru tudi vrtčevsko) sfero, ki sta v procesu kulturne vzgoje in izobraževanja  nepogrešljivi partnerici. Profesionalen pristop projekta je načelo, ki ga je naš zavod pripravljen sprejeti z dobrodošlico, saj omogoča ustrezen razvoj dela v okviru obšolskih dejavnosti.

Naziv Kulturna šola smo pridobili, ker so strokovni sodelavci na JSKD ocenili, da imamo po obsegu in kvaliteti nadpovprečno razvito kulturno dejavnost ter da aktivno delujemo pri izvedbi kulturnih programov našega okolja in s tem spodbujamo vseživljenjsko učenje, sodelovanje in dajemo enake možnosti. 

Zahvaljujem se vodji projekta, Vasji Nanutu, in sodelavcem Nadi Đukić, Valentini Šukljan in Igorju Smolniku za dosedanje delo na področju kulture in da so še naprej pripravljeni ustvarjati in bogatiti kulturno dogajanje v zavodu in v lokalni skupnosti. 

Prav tako se zahvaljujem tudi ostalim sodelavcem, ki obogatijo naše kulturno udejstvovanje.

Z nazivom Kulturna šola se zavezujemo, da bomo še naprej iskali nove izrazne možnosti in vsebine za uresničevanje ciljev projekta.

 

Željka Adamčič, ravnateljica OŠV Ankaran

Fotogalerija