sreda, 29. november 2023

TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Slogan letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil  »Kruh za zajtrk – super dan«. 

Tako smo za uvod v teden slovenske hrane pričeli  z obiskom peka Roberta, ki nam je pokazal, kako zamesimo testo za kruh. Pekovski mojster nam je dal nekaj napotkov, ki jih je vredno upoštevati pri peki kruha. Povedal nam je, da v pekarni pripravljajo tudi ržen, pirin, stoletni, koruzni, ajdov, ovsen, graham in polbel kruh. Medtem, ko je testo vzhajalo, smo različne vrste kruha tudi okušali.  Na koncu pa smo se razveselili vonja po sveže pečenem kruhu. Mmmm, kako je bil šele okusen. (fotografije)

V torek je sledila pokušina medu. Otroci so lahko okušali cvetlični, lipov, akacijev, gozdni in kostanjev med.  Med so lahko okušali s kruhom, orehi, jabolčnimi krhlji in sirom. Bilo je tako dobro, da v skledicah ni ostala niti kapljica medu. (fotografije)

Sreda je bila namenjena izdelavi pogrinjkov za petkov tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci so si po skupinah naredili pogrinjke v različnih likovnih tehnikah. (fotografije)

V četrtek nas je obiskal čebelar Matej. O čebelah nam je povedal veliko zanimivega in poučnega. S seboj je prinesel čebelarsko obleko, panj in predstavil čebelje izdelke. Čebelarski klobuk so si otroci lahko nadeli na glavo. (fotografije)

V petek, 17. 11. pa smo  teden zaključili s tradicionalni slovenskim zajtrkom. Da je bil zajtrk še bolj poseben, so si  otroci  z izdelanimi pogrinjki okrasili mize in se pogostili v bogatem zajtrku z medom, črnim kruhom, maslom, mlekom in sočnimi jabolki. (fotografije)

Fotogalerija