ponedeljek, 12. december 2022

IZOBRAŽEVALNI OBISK V BELGIJI

Drugi teden v novembru je bil za tri vzgojiteljice OŠV Ankaran  še posebej vznemirljiv. Sodelovale  smo pri projektu »Spodbujanje samostojnosti v predšolskem obdobju«  v sklopu projekta Erasmus+ in obiskale šolo-vrtec Basisschool De Ooievaar v kraju Langemark Poelkapelle  v Belgiji. Predstavili so nam šolski sistem v Zahodni Flandriji.

Njihov šolski sistem se razlikuje od našega, saj tam otroci začnejo obiskovati šolo z dvema in pol letoma.  Dejavnosti se do četrtega leta le malo razlikujejo od naših, kasneje pa so nekoliko zahtevnejše.   

Spoznale smo tamkajšnje učitelje, otroke in opazovale dejavnosti, ki so se navezovale na praznik Sv. Martina, ki ga praznujejo kot pri nas sv. Miklavža. S skupnostjo so močno povezani,  sodelujejo pri prireditvah in ob praznikih, starši in drugi sovaščani tedensko berejo otrokom v razredih,  saj dajejo velik poudarek zgodnjemu opismenjevanju in branju.  

Učitelji in otroci so nas sprejeli odprtih rok, zanimalo jih je, kako je pri nas na splošno in kako v šoli. Predstavile smo jim naš šolski sistem, potek dneva v našem vrtcu in  nekaj splošnih dejstev o Sloveniji. Odgovarjale smo na mnoga vprašanja ter najmlajše naučile pesem v slovenskem jeziku.

Skupini otrok, starih štiri do šest let smo pripravile dramatizacijo z lutkami »Kako je čebelica pomagala zajčku« v slovenščini. Otroci so kljub jezikovni oviri razumeli bistvo zgodbe ter kasneje sami posegli po lutkah in poustvarjali dramatizacijo.   

Z učiteljicami in učenci  smo ostali v stiku in preko video povezave so si otroci izmenjali pozdrave in se predstavili. Primerjali so imena ter drug drugemu zapeli pesmi v svojem jeziku.

Izkušnja je bila poučna, intenzivna  in z veseljem bi jo ponovile.

Fotogalerija