01.02.2017

Med snemanjem in izvajanjem ankaranske himne

Objavljamo spomine učenke naše šole Rebeke Furlan na snemanje in izvajanje ankaranske himne ter izjavo avtorja besedila Vasje Kluna in neposredno povezavo do intervjuja v studiu RTV Koper - Capodistria.

Bili smo v petem razredu, ko je učitelj Igor Smolnik pri pevskem zboru rekel, da gremo snemat himno za Ankaran. Ko smo se zbrali, smo odšli peš v vilo v Hrvatinih.

Učitelj nam je razložil, da v sobi, kjer bomo snemali, ne odmeva. Za vsak slučaj smo posneli petkrat. Ko smo posneli, smo se odpravili znova v Ankaran.

Čez nekaj tednov nam je učitelj sporočil, da moramo namesto »naj živi naš Ankaran« zapeti »naj živi nam Ankaran«, zato smo spet šli snemat.

Tam smo, ko smo odpeli, poslušali še našega solo pevca Gregorja Ravnika.

S pevskim zborom smo odšli snemat himno za Ankaran tudi v Koper. Ko smo čakali, da se vsi zberemo, smo vadili. Dobili smo posebne majčke in odšli v posebno sobo ter tam počakali, da se bo začela oddaja Dobro jutro.

Pred začetkom snemanja smo se postavili. Oddaja se je začela in najprej nam je voditeljica zastavila nekaj vprašanj, nato smo s pevcem Gregorjem Ravnikom zapeli himno. Ko smo odpeli, nas je voditeljica pohvalila.

Rebeka Furlan, 6. a

Pobudo za sodelovanje otroškega pevskega zbora tedanje podružnice OŠ dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini v Ankaranu je dal avtor besedila ankaranske himne Vasja Klun, ki o tem pripoveduje takole:

Ko mi je Marino Legovič poslal prvi osnutek himne, sem začutil, da bi v refrenu lahko sodelovali ankaranski otroci, kar je sprejel in vkomponiral v aranžma.

To nalogo so odlično opravili učenci OŠ Ankaran pod vodstvom Igorja Smolnika.

Mislim, da so tudi ljudje to lepo sprejeli, otroci pa so imeli posledično priložnost nastopati na raznih proslavah in v TV-oddajah, kar je vsekakor vzpodbudno zanje.

Javni nastopi otroškega pevskega zbora z izvajanjem ankaranske himne:

  • 5. 12. 2015 ob prižigu božičnih lučk v Ankaranu
  • 25. 6. 2016 na slovesnosti ob dnevu državnosti v Ankaranu
  • 28. 6. 2016 v oddaji Dobro jutro v Kopru:
             http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174413926 
             (začetek intervjuja z ustvarjalci ankaranske himne: 33:17, začetek nastopa učencev: 43:14)