10.03.2019

Ekskurzija 'BAILAR, ESCUCHAR Y COMER… ¡SALSA!

Ekskurzija 'BAILAR, ESCUCHAR Y COMER… ¡SALSA!'

V soboto, 9.3., smo se z učenci 7. in 8. razreda v okviru kulturno-civilizacijskih vsebin pri izbirnem predmetu Španščina I in II odpravili na ekskurzijo v Ljubljano. Naš glavni cilj je bil obisk koncerta kubanske glasbe v Cankarjevem domu, združili pa smo ga s spoznavanjem hispanoameriške kulinarike.


Po prihodu v Ljubljano smo se najprej odpravili na poučen sprehod, kjer smo na znamenitih točkah v centru mesta reševali uganke in naloge povezane z učnimi vsebinami. Med drugim smo ugotavljali, katere značilne španske in mehiške jedi bomo poskusili, ponovili pa smo tudi nekaj zanimivosti o kubanski glasbi in se naučili zaploskati značilni ritmični vzorec salse, 'clave de son'. 

Ko smo malo razgibali telo in možgane, smo se odpravili v mehiško restavracijo Cantina Mexicana, kjer nas je že čakal pogrinjek, tapas z več vrstami salse, različne tortille, chili con carne in paella za pokušino, na koncu pa še priljubljeni flan, ki je učence najbolj navdušil.

Po pestrem obedu smo se počasi sprehodili proti Trgu republike, saj se je bližal čas za večerni koncert v Cankarjevem domu. Najprej smo se znebili odvečne garderobe, nato pa smo se odpravili v dvorano, da še pravočasno poiščemo svoja mesta v skoraj do zadnjega polni dvorani. Po bolj umirjenem začetku koncerta se je dogajanje na odru dodobra razživelo skozi sprehod med raznolikimi ritmi kubanske tradicionalne glasbe, po katerem nas je vodila zasedba Afro-Cuban All Stars pod okriljem legendarnega glasbenika Juana de Marcos Gonzáleza. Plesno vzdušje pa se je vztrajno širilo med občinstvo vsenaokrog in sčasoma zajelo tudi naš balkon. 


Po dobrih dveh urah in treh podaljških se je koncert zaključil in pohiteli smo na avtobus, ki nas je že čakal na dogovorjenem mestu pred Dramo. Razigrano vzdušje salse in sorodnih ritmov se je med potjo umirjalo prav počasi, in okus po salsi bomo pri pouku španščine obujali še dolgo po izletu. 



Zala Miklič